Är du tveksam till att hjälpa en utländsk hund till en bättre tillvaro? Kolla då först på Hundstallet och andra omplaceringsställen för svenska hundar, om de har hunden du söker. Om så inte är fallet behöver du inte känna eventuellt dåligt samvete för att du hjälpt en av hundarna från Kreta. Du kan också tala om detta för folk som i framtiden kanske ifrågasätter ditt val.
Vi söker dig med ett stort hjärta. Ett hjärta där det finns plats för en hund. Du som har tålamod och kan acceptera att hunden som kommit till en helt ny miljö, kanske är ängslig och vilsen. Du som vill och kan ge den trygghet som behövs för att hunden ska anpassa sig till sitt nya liv.
Hunden kanske inte bär sig åt exakt som du drömt om, men du ska ändå kunna älska honom eller henne. Du ska vara beredd att ge hunden det där extra, särskilt i början och du kommer att få tusenfalt igen.
Om du är en del av en familj, är alla överens om att ni vill och kan ha en hund?
Prata igenom det hemma först och alla i familjen måste känna att hunden är välkommen.
Kolla också innan så ingen är allergisk om det finns någon tveksamhet om det.
Jag, Ingrid, ordförande i CHANS, har själv varit nere på Kreta och bekantat mig med Ingegerds hundar. Detta för att kunna veta vad det är för individer vi placerar. Ingen av de utvalda hundarna har visat några tecken på "aggressivitet" eller haft tendenser att nafsa eller varit alltför skygga för att passa in i vanligt svenskt liv. De har levt både inne i huset och ute i hundgårdar, ständigt haft andra hundar kring sig. Ingen av dem är stressad, men det kan ju inte uteslutas att de upplever stress i samband med flytten till Sverige.
Efter svenska mått mätt har de fått för lite social träning, såsom promenader i stan med olika människor. Men alla är trevliga och positiva och vad jag kan bedöma inte rädda eller verkar ha blivit skrämda av människor.
Man får ändå räkna med att ta det lite från början med hunden. Då menar jag främst att man inte ska utgå ifrån att hunden kan något. Så mycket gladare blir man då om allt går lätt! Man måste vara beredd att delvis köpa grisen i säcken. Varken jag eller Ingegerd kan garantera ett visst beteende då hunden kommit till Sverige. Allt är så nytt för den då. Men vi vill ju verkligen att det ska gå bra för alla hundarna, därför är de 4 utvalda för att de troligen kommer att klara av miljöombytet galant. Vi har alltså inte valt de hundar som är i störst behov av hjälp, utan de som kommer att fungera bäst här.
Om hälsan. Hundarna testas mot lesihmania, erlichia canis, babesios och hjärtmask. Hundar med spår av erlichia behandlas, det sker med mycket gott resultat. De övriga sjukdomarna gör att hunden inte får komma. 100 % garanti går inte att ge, tyvärr, men detta är vad vi kan göra för att den svenska adoptören ska få en frisk hund. Ingegerd är mycket noga med hälsokontroller, vaccinationer och veterinärbesök. Så är det ärligt talat inte på alla ställen, men vi gör verkligen så mycket vi kan. Dessutom bor Ingegerd på ett mycket torrt ställe där det är ovanligt lite fästingar och myggor, det främjar hälsan. Garanterat har ingen av hundarna Nina, Sally eller Teddy varit med om trafikolyckor eller skadat sig, inga läkta frakturer. Emil, som var äldre då han hittades har inga sådana skador. Han bröt dock en tå en gång, något som gjorde honom väldigt bekymrad och pjoskig: men det är läkt.
Om kostnaden.
Det kostar 4.500 kr att adoptera hunden.
Då ingår alla normala vaccinationer hittills, sjukdomstesterna, fästingskydd på Kreta.
Kastrering
Pass
Avmaskning
Resan till Arlanda
Tänk på att det blir allt vanligare att man önskar kastrera sin hund. I Sverige kostar det för en tik, 5.000 kr och uppåt. Billigare för en hanhund.
Ingen tjänar pengar på dessa hundar. Skulle det bli överskott för någon, så går de pengarna automatiskt till att hjälpa Ingegerd i hennes fortsatta arbete med att hjälpa andra hundar. Räknar man med kostnaderna under tiden på Kreta, så är alla hundar en stor kostnad, men det är ju därför vi och du vill hjälpa!
CHANS har valt att inte jobba med jourhem. Dels av praktiska skäl, dels för att vi inte vill att hunden ska behöva ryckas upp en extra gång. Först fästa sig vid jourfamiljen/personen och sedan flytta igen. Nej, vi vill att den genast ska komma till sitt framtida hem och så snabbt som möjligt komma till ro där. Det är också önskvärt att du som adopterar är med på Arlanda och möter din nya kompis. Det är en stor upplevelse som man inte vill missa, och för hunden gör det att den snabbare knyter an.
Snart är turistsäsongen på Kreta slut. Efter oktober slutar flygen att gå. Så hundarna måste åka innan dess. Tänk på det då du funderar.