JANUARI, POLEN

 
Rapporten skriven av Hanna som har kontinuerlig kontakt med Krystyna som förestår djurhemmet.

Jag skulle vilja tacka er alla som har skänkt pengar till hemlösa hundar i Polen!!!!!

Det blev nästan 3.000 skr plus att CHANS skänkte 5.000 skr. Maten till en hund kostar 7.50 skr per dag - detta innebär att 20 hemlösa hundar har fått mat i nästan 2 månader.
I förra medlemsbrevet skrev jag, att det förekommer vissa problem på hundhemmet i Wegrow och att ledningen kommer förmodligen att bytas ut. I förra veckan fick jag ett mail från borgmästaren - han meddelade att hundhemmet kommer att läggas ner och att alla hundar kommer att förflyttas till andra hundhem.
Sen i november har jag fört dialog med den polska djurskyddsföreningen/fonden EMIR - de har ett hundhem med ca 80 hundar, alla hundar är chipmärkta, avmaskade, vaccinerade samt kastrerade.
Krystyna Sroczynska, EMIRs ordförande, är en 60-årig kvinna, mycket energisk, som, förutom hundhemmet, driver djurskyddsfrågor i rättsväsendet samt omhändertar misskötta hundar. Folk från hela Polen ringer till henne, hon säger aldrig "nej" till någon behövande.
I och med att hon har varit engagerad i Wegrows hundhem sen i oktober och har hämtat 28 hundar därifrån (när hundhemmet löses upp kommer hon att hämta 20 till) har Djurskydd i Östeuropa bestämt sig för att skriva över alla hundkojor på henne, med kommentaren att de skall användas till Wegrows hemlösa hundar.
De flesta kojorna finns i Wegrows hundhem, några enstaka står redan hos henne.

Nedan några bilder. Texten fortsätter på nästa sida.

EMIRs hundhem består av ett boningshus (bilden från utsidan saknas), en sjukstuga och hundkojor och hägn ute.
Boningshuset består av ett sovrum (Krystyna plus de sjukaste hundarna, för närvarande
bl.a. Emi och Skorka), vardagsrum, använt även som kontor, badrum, kök och hall.
I köket lagar Krystyna varje dag 150 liter mat, i flera omgångar, hon börjar redan klockan sex på morgonen.
I varje utrymme i huset finns det hundar - dörrarna emellan hålls stängda, för att förhindra att det ska bli bråk mellan hundarna.
Det finns alltid mellan 15-25 hundar i huset. De som får bo inne är hundar som kräver speciell vård: gamla (ca 15st) som kommer att spendera resten av sitt liv hos Krystyna, sjuka, samt de som hade bott inomhus innan, hos
sina ägare.
Några har sina platser i hallen inne i huset.

Detta är sjukstugan som också används som kontor.

Sjukstugan består av följande utrymmen:
- sjukrum men veterinärbord samt hundsäng
- värmepannerum
- 2 stora hundboxar
Hundbox i sjukstugan med hundar hämtade från Wegrow:
Zaneta, Zelek och Zelka (hennes valpar), Groszka och Skorka
Vedupplag i pannrummet. Det är ofta kallt i Polen under vintrarna. Huset uppvärms med gasol, sjukhusbyggnaden med ved (det är inte lika dyrt som kol)
Halm som ska läggas i burarna.

Nästa sida>>>