HUNDAR o KATTER I ASIEN

 
Animal Protection Network är en svensk nystartad ideell organisation, med målet att stoppa djurplågeriet av hundar och katter i Asien. Organisationen kommer att ha lanseringskampanj i flera svenska städer under v 42, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den 16-17 oktober kommer vi att ha informationsbord på stan.

Vi har ett nära samarbete med organisationer i Asien som jobbar både politiskt med att påverka lagar och med att rädda djur från djurmarknader och illegala hundslakterier. Vi jobbar bland annat med Animal Kingdom Foundation (AKF). Varje vecka slaktas 2000 hundar illegalt i Filippinerna. AKF jobbar dygnet runt för att avslöja slakten och tillsammans med polis göra tillslag på de olagliga slakterierna. Hundarna räddas till AKFs eget hundcenter där de tas om hand och i bästa fall bortadopteras. Vi jobbar också med räddningsarbete i Thailand tillsammans med Dog Rescue Center Samui (DRCS). På Koh Samui finns 6 000 herrelösa hundar. DRCS arbetar med att kastrera och vaccinera hundarna. Hundräddningscentrets arbete har lett till att Thailands första rabiesfria zon skapats och man har räddat tusentals hundar från att dö på gatan.

För mer information om Animal Protection Network, se vår hemsida; http://www.animalprotection.se.

Om slakt av hundar och katter i Asien
I Asien slaktas miljoner hundar och katter för att bli mat; deras kött ses ofta som hälsokost vilken bland annat har läkande och potenshöjande effekter. I Sydkorea finns till och med en myt som säger att mycket adrenalin gör köttet potenshöjande. För att höja adrenalinhalten i blodet torteras hundar och katter långsamt till döds.

Fakta om katt- och hundkött
Djurplågeriet bakom katt- och hundkött är ofta medvetet och slaktmetoderna är menade att öka och förlänga lidandet då man tror att tortyr ger mer smak. Även då tortyren inte är avsiktlig är slaktmetoderna fortfarande plågsamma. Marknader i Kina avslöjar slaktmetoder som låter hundar och katter dö en långsam och ofta våldsam död. Djuret dödas med knivhugg i nacken eller strupen, med elchocker, hängs, slås med en slägga över huvudet eller slängs i kokande vatten trots att djuret är vid fullt medvetande. Det finns flera motsägelsefulla myter om hundkött. På sommaren äter man hundkött för att svalka sig i Korea. I Kina äter man det på vintern för att hålla värmen bättre. I motsats till vad många tror är hundkött och slakt av hundar ett ganska nytt fenomen och har aldrig varit en del av den kulinariska traditionen. Att katt- och hundkött skulle vara en del av den gamla kulturen är bara ett marknadsföringstrick för att utnyttja en lättproducerad produkt.

Hundkött äts i stora mängder i Kina och Korea, och i mindre skala i delar av Kambodja, Laos, Filippinerna, Myanmar, de Asiatiska delarna av forna Sovjetunionen, Thailand och Vietnam. I många av dessa länder är hundslakt bara ett par generationer gammal. Katter äts i Kina, Korea och delar av Indonesien. Djurvänner uppskattar antalet hundar som slaktats för mat i Asien till mellan 13 och 16 miljoner år 2003 (Källa Animal People).
Antalet katter uppskattas till 4 miljoner.