CORNELIA MADDENs ARTIKEL PÅ SVENSKA
 
Lagförslag ger nytt hopp för herrelösa djur
Jordbruksministeriets nya lagstiftning föreslår att låta herrelösa hundar vara, så länge dom har steriliserats, blivit undersökta för sjukdomar, vaccinerade och försedda med mikrochip. Men hur är det med pengar?

AV CORNELIA MADDEN

Översättning, Ulf Nordh.

 

Det nya preliminära lagförslaget tillåter herrelösa djur som ges mat och skydd av individer eller organisationer att fortsätta vara ifred, detta till skillnad från tidigare förslag som innebar att dom hölls mer eller mindre fängslade tills man antingen hittat ett hem till dom eller avlivat dom.

En ganska tjock ljust gråbrun blandrashund traskar målmedvetet längs trottoaren på Kaisariani's huvudgata. Hon är på väg till den lokala slaktaren, som varje morgon förser henne med en stor grisfot. Denna bär hon försiktigt hela vägen till parken där hon tillbringar dagar och nätter, ett avskilt komfortabelt ställe där hon kan njuta i lugn och ro. Hon har samma rutin varje dag.
Djurrättsarbetare, veterinärer och andra involverade med herrelösa hundar i Grekland tycker att sådana djur skall få fortsätta att leva på gatorna under förutsättning att dom är steriliserade, inte ställer till problem samt ges omvårdnad av individer eller välgörenhetsorganisationer. Problemet fram till nyligen var att myndigheterna tyckte annorlunda.
Tidigare förslag från Jordbruksministeriet, vilket är ansvarigt för populationen av herrelösa hundar, fokuserade på byggandet av hägn för att rymma alla hemlösa hundar i Attica (av grekiska veterinärorganisationen uppskattat till ca 25000). Myndigheterna tryckte på att det viktigaste var att rensa gatorna från djuren.
Djurrättsaktivister argumenterade att dessa hägn var inget annat än koncentrationsläger i och med att det stora flertalet av djuren inte skulle få ett nytt hem, de skulle bli avlivade. Dessutom skulle inte problemet lösas genom att få bort hundarna från gatorna i och med att de hundar som oundvikligen blir kvar, nya hundar som överges samt deras avkomma, kommer att fylla tomrummet på en ganska kort tid.
Vad de flesta djurrättsorganisationer fokuserade på var ett program för sterilisering/kastrering följt av att dom släpps lösa igen.
Det verkar som om ministeriet hakat på detta. Det preliminära lagförslaget som publicerades den 19 december visar en plan för vaccination, sterilisering, identifiering av herrelösa hundar följt av att dom släpps lösa igen. Gathundar kommer att samlas ihop av tränade myndighetspersoner och, i enlighet med förslaget, fraktas till specialbyggda kliniker för hälsoundersökning. Om dom bedöms vara vid god hälsa kommer dom att vaccineras, behandlas mot parasiter, steriliseras och förses med mikrochip (ett litet chip som placerat under huden i nacken och innehåller alla hälsodata). Efter en återhämtningsperiod kommer dom att släppas lösa igen i sina "hemkvarter". Dom som testar positivt för sjukdomar, till exempel Kala-azar, samt mycket gamla, funktionshindrade eller aggressiva kommer att avlivas.
"- Lagförslaget är definitivt ett steg i rätt riktning" menar Costas Handras, ordförande i Grekiska Veterinärföreningen. Han tillägger; "- För första gången har vi en lag som medger att hundar kan släppas ut på gatan igen efter nödvändig medicinsk behandling." Han tycker att det är hög tid att myndigheterna inser att en vaccinerad, steriliserad och frisk herrelös hund inte är något negativt. Så länge den matas och sköts om finns det ingen anledning till att den inte skall tillåtas leva.


<<<Tillbaka
Nästa sida>>>