DJURSKYDD I LITAUEN

 
Det är många som har förfasat sig över den otäcka händelsen i Litauen för någon tid sedan, som till råga på eländet också filmades och lades ut på Facebook.
En ung man misshandlade en hund som till slut kastades ut från en bro. Hunden överlevde misshandeln men blev så svårt skadad att den inte gick att rädda.
Efter de starka reaktioner filmen väckt i hela världen, var mannen tvungen att anmäla sig själv till polisen och dömdes till ett för Litauen strängt straff, 8 månader. Det sänder förhoppningsvis en signal att djurplågeri är ett allvarligt brott. Hans försök att nå uppmärksamhet slutade alltså i personligt fiasko.

Tack och lov behandlar inte alla i Litauen sina djur på detta vidriga sätt. Men tyvärr finns det stora brister i djurhållning och djurskydd. Jag har själv bott i Litauen (Vilnius) ett antal år och har sett saker och ting som definitivt inte hör hemma i ett civiliserat samhälle och i ett EU-land!! Under det senaste året med den ekonomiska krisen har det blivit än värre. Alltfler kastar helt enkelt ut sina hundar och katter. Många flyttar utomlands och lämnar hunden och katten efter sig.

Mitt eget högst privata bidrag till bättre djurhållning under mina år i Vilnius var att låta kastrera så många katter och hundar jag bara kom i kontakt med. Ibland har mattar och hussar (om det funnits några) varit litet tveksamma till kasteringen, inte minst för att de inte har haft råd till operationen. När jag sagt att jag betalar har många uttryckt sin tacksamhet. Jag lyckades också placera ett antal hundar och katter som jag plockade upp på gatan.

Det finns med andra ord mycket att göra i detta nya EU-land när det gäller djurskydd. Att informera om vikten och fördelen med kastrering ser jag som bland det viktigaste föreningar som Djurskydd i Östeuropa och CHANS kan bidra med. Men det handlar förstås också om att stötta de oftast ideella insatser som görs när det gäller djurskydd trots brist på resurser, både personella och ekonomiska.

Liksom i Sverige är det jordbruksverket i Litauen som har ansvar för översynen av djurhållningen, men det regelverk de har att hålla sig till är svagt och resurserna mycket begränsade. På senare tid har det startat några ideella föreningar för att ta tillvara djurens bästa.
Vi har förhoppningen att kunna etablera ett konstruktivt samarbete med någon av dem.

/Eva-Christine Bergström
sedan länge medlem i CHANS,
matte till Kajsa från Kreta och Ludka från Polen