ATT HJÄLPA EN HUND PÅ GATAN
 

Det finns olika åsikter om hur man ska hjälpa en hund på gatan.
Somliga tycker att man inte ska hjälpa alls för man ska snart åka hem och då får hunden ingen hjälp. Det resonemanget känns fel för det är väl ändå bättre att få mat under en vecka än aldrig? För det mesta kommer även nästa vecka någon djurvän som matar så det är inte alls säkert att hjälpen upphör bara för att just du åker hem.

Men det finns saker som är viktiga att tänka på:

  • Locka aldrig hunden att komma till olämpliga ställen där den kanske inte är välkommen och kan råka illa ut senare. Att som vi gjorde låta en hund följa med till hotellet är inte lämpligt om man inte vet att hotellpersonal och ägare är djurvänner. Vi visste även att BART kunde få hjälp även efter vår vecka var slut. Det bästa är oftast att mata hunden på en undanskymd plats där det inte kan reta någon.

  • Sätt aldrig på en växande hund halsband. Det kan i värsta fall strypa hunden.

  • Fundera även då det gäller en vuxen hund på om det är lämpligt med halsband. Många gånger kan det vara ett skydd: Någons ägodel behandlas bättre än den som är herrelös. En del hävdar att en hund med halsband inte får samma hjälp som de uppenbart herrelösa. En hund med halsband plockas normalt inte in till ett djurhem t ex. En hund med halsband kan någon lättare få tag på och hålla fast.
    Det går inte att ge ett svar på vad som alltid är bäst att göra utan det måste bedömas från fall till fall.

  • Om du behandlar en hund mot fästingar, tänk på att Exspot oftare framkallar allergireaktioner än Frontline. Håll koll på hunden efteråt så den inte mår dåligt.

  • Fånga aldrig in och flytta på hundar hur som helst. Den kan ha en bra ägare och leva ett bra liv även om vi uppfattar det som att den lever vind för våg. En tik kan ha valpar att ta hand om. Ta genom lokalbefolkningen reda på om hunden verkligen är herrelös och i behov av hjälp.

  • Tveka självklart inte att rycka in om du ser uppenbara djurplågerier. Låt inte saker som skulle chockera dig hemma passera opåtalat.

  • Kontakta lokal djurskyddsorganisation / djurhem och rådgör med dem.
<<<Tillbaka