Om djurhållningen i Medelhavsländerna

Att vara hund vid Medelhavet är inte alltid så lätt. Många hundar har det självklart bra i trevliga familjer och lever ett bra liv bland hundvänner. Men ett mycket, mycket stort antal lever ett helt annat liv. Halvvilda, som oönskade gathundar eller utkastade hemifrån.

Gathundens liv är hårt

Djurhållningen i Medelhavsländerna skiljer sig från vår. Djuren i sig har inget värde. Många är utsvultna och uttorkade, smutsiga, såriga samt fulla med ohyra. De är inte skapta att leva ensamma och klarar sig inte särskilt länge.
Det är inte ovanligt att se att man sparkar och slår efter gathundarna, skjuter efter dem eller förgiftar dem. Det är tyvärr inte heller ovanligt att se barn kasta sten efter de hundar och katter som lever på gatan.

Hundar med sviter efter parvoinfektioner och/eller valpsjuka är inte heller en ovnlig syn,därför att de inte blivit vaccinerade. Självklart så löser vi inte problemen med djurhållningen genom att adoptera en hund, men vi hjälper en individ som annars hade blivit avlivad eller fortsatt leva sitt tragiska liv på gatan. Att vaccinera och avmaska hunden är nödvändigt för att hunden skall må bra och den möjligheten får inte de hemlösa djuren.

Nästa gång du är på semester - titta lite extra!

Kanske är det svårt att förstå hur djurens situation är i Medelhavsländerna, men öppna ögonen nästa gång du åker på semester...

Lyssna till pipen från containern där det ligger valpar i en svart påse. Valpar som fötts för att ägaren till modern inte tagit sitt ansvar och steriliserat sin tik, eller hållit henne under uppsikt. Ägaren har i bästa fall låtit tiken behålla en av valparna medan han slängde resten i containern intill vägkanten.

Kanske får valpen som modern fick behålla ett hem när den var gammal nog, kanske slängdes den ut på gatan och får i framtiden egna valpar som går ett sorgligt öde till mötes.

Titta in i den mörka gränden längst in i hörnet. Ser du hunden som ligger där och skakar? Ser du såren efter misshandeln? Ser du benet som han bröt när han kastades ut ur bilen av ägaren som tröttnat på honom? Ser du rädslan i hans ögon? Ofta hade man inte ens "tid" att stanna bilen utan slängde ut hunden i farten. Ser du hunden som rotar i soptunnan efter något ätbart? Ser du att den bara är skinn och ben? Ser du hur glanslös och tovig pälsen är?

Varför såg inte jag några hemlösa djur?

På andra ställen ser man inte en skymt av ett hemlöst djur. Tro då inte att det inte finns hemlösa djur där. Sanningen är den att innan turistsäsongen så "rensas" stan upp och hemlösa djur samlas ihop. Vad bra tänker du nog nu, men verkligheten är inte grann.

I många städer samlar polisen in hemlösa hundar och låter dem bo på hundstall, oftast i en vecka. Sedan avlivas de om ingen vill ha dem eller om ingen ägare gett sig tillkänna. På många ställen gasas de ihjäl och de som inte dör av gasen slås ihjäl med påkar eller bränns levande.

Vi har även hört exempel på att man lastat hemlösa hundar på en färja och kört ut så långt att de inte kunnat simma iland. Där slängde man dem i vattnet och så var problemet borta. Billigt dessutom!

Det finns människor som hjälper

Som tur är finns det ideella djurskyddsorganisationer som tar hand om en del hundar så de slipper plågas. Men de har i dagsläget inte möjlighet att hjälpa alla. Hos flera djurorganisationer får hunden bo tills man hittat ett nytt hem åt den. Eller om den är sjuk, avlivas på ett vettigt sätt.

Många av gathundarna har levt i familjer tidigare och är inte vana att klara sig själva. Ofta är orsaken till att de hamnat på gatan att de inte är lika söta då de blivit vuxna som när de var valpar. Eller att de inte blev goda jakt- eller vakthundar.Katterna lever för det mesta i stora kolonier. På håll ser man inte hur utmärglade de är, inte heller de infekterade såren eller ohyran.

Många privatpersoner och ideella organisationer lägger ut mat till katterna. Andra ideella organisationer tar in och kastrerar dem. Detta för att kattkolonierna inte skall öka i storlek.Folk lägger ut gift för att ta död på de hemlösa djuren, ibland lägger man ut kött med krossat glas i. När djuren sedan äter detta går de en långsam och oerhörd plågsam död till mötes.

Det är mycket ovanligt att man hittar den som är skyldig till denna fruktansvärda misshandel och sällan letar man efter dem. I Medelhavsländerna betraktas husdjuren som en slit och slängvara - kasta ut dem på gatan när du tröttnat på dem eller inte har användning för dem längre.

Inget djur väljer i första hand att dö om det inte trivs med livet, djur har liksom människor en stark överlevnadsinstinkt. Men det finns de som ger upp när de är för sjuka för att orka leta efter mat eller för att kunna försvara sig mot människor och andra hundar.

Det är bra att de ideella djurorganisationerna finns som tar hand om de hemlösa djuren. Oftast hämtar de djur efter att de fått telefonsamtal från turister eller utländska boende. De berättar om hur de hittat kattungar eller valpar nedslängda i en container eller utslängda i en påse från en bil på motorvägen.

Det är heller inte ovanligt att det ringer folk och berättar att det står en hund hårt bunden . Hunden är så utmattad, uttorkad och utsvulten att den inte kan stå på benen men lägger den sig ner hotas den att strypas till döds. Andra hundar som inte är tillräckligt goda jakthundar lämnas ute på landet för att dö.

Håller du inte med om att detta är djurplågeri?

Om man är utomlands på semester och ser sådana här saker blir man självklart upprörd. Men vad ska man göra?

Anmäl alltid uppenbara djurplågerier du ser till polis, myndigheter, hotellet du bor på. Kort sagt alla som kan tänkas berörda av att just turister klagar. Var så exakt som möjligt om tid, plats och händelse. Tala om hur upprörd du blivit och att du tvekar att återvända efter detta.

Våga protestera! Tänk på att du inte är ensam om att bli upprörd och vilja förändra, vi är många. Ju fler som vågar protestera, desto bättre resultat. Det kanske känns meningslöst att anmäla och klaga, men du kan vara säker på att man är mycket angelägna om turisterna och deras pengar.

Fotografera gärna och videofilma och framhåll att du tänker visa det för andra, kanske tidningar, då du kommer hem från semestern. Detta är mycket känsligt och kommer att löna sig i längden. Försök ta kontakt med lokal djurskyddsorganisation.

Innan du åker iväg: Gå in på www.worldanimal.net. Det är en förteckning över djurskyddsorganisationer, små som stora, i hela världen. Förmodligen finns någon i det område du ska till. Skriv upp adress och telefon. Tag gärna kontakt med dem personligen och ge ett bidrag. Vi lovar att det uppskattas. Alla som arbetar för djurens bästa är i behov av hjälp. Tänk dock på att man säkert har fullt upp att göra och inte hinner guida runt och ägna dig så mycket tid som man egentligen skulle vilja.

Även om du inte gjort något på plats, kan du alltid kontakta aktuellt lands ambassad, turistråd, resebyrån då du kommit hem.

Vi får inte glömma bort att många länder är mycket beroende av turisternas pengar.
På sikt tror vi på turistens makt att få till stånd en förbättring.

Hör gärna av dig till oss på CHANS och berätta vad du varit med om, hur du gjort, om du fått kontakt med någon lokal organisation o.s.v.


(Klicka på bilden)

Detta är Eddie. Han var en snäll och lekfull liten hund.
Tyvärr blev han bara tre månader gammal.
Han lämnades fastbunden och övergiven utanför en veterinärklinik.
Eddie hade inte fått de vaccinationer han behövde. Därför blev han sjuk och dog inom kort.

© 2000,2001 CHANS - Charity for Animals Society