NÅGOT OM ÄRFTLIGA DEFEKTER HOS HUND |
24/3-09 |
Är det sant att blandrashundar i första
generation är friskare än föräldrarna, men att efterkommande
generationer blir sjukare och sämre? Detta påstående
upprepas ofta även av hundkunniga människor, senast i "Fråga
hund", i radio Stockholm. |
Frågan löd: |
Svaret:
Om man nu i nästa generation korsar två avkommor ur den första korsningsgenerationen med varandra så inträffar det att man får en större ärftlig variation än i någon av de ursprungliga föräldraraserna. Avkomman hämtar ju i det fallet slumpvis sina gener från båda sidor och då uppstår det helt nya ärftliga kombinationer. Avkomman kan därför komma att visa oväntade ärftliga kombinationer. Det finns också en risk för att en del avkommor drabbas av defekter som tidigare bara fanns i vardera av de rena raserna för sig. Till det kommer att om de ursprungliga rena raserna är mycket olika i typ eller storlek så kan man i 2:a generationens korsningar få egenskapskombinationer som är rätt obalanserade.
Av sådana skäl tillämpar man inom ekonomisk husdjursavel vanligen korsningsprogram där den första generationens avkomma korsas tillbaka till en av de ursprungliga rena raserna. Risken för att den avkomman skall bli sämre än den föräldraras den återkorsas till är mycket liten. Tvärtom kommer en del av korsningsvitaliteten att finnas kvar också i generation 2 i sådana korsningar. En annan rätt vanlig variant, framför allt inom växtförädling, är att man utgår från 4 olika "linjer" som korsas parvis. Sedan korsar man i sin tur avkomman efter de första båda paren med varandra för att framställa bruksplantor. Det är på det viset man tillverkar bland annat majs. Men man går där lite längre än man kan göra med djur. Man inavlar medvetet de fyra första "linjerna" för att så långt möjligt rensa dem från skadliga eller tillväxtnedsättande gener. Det gör visserligen att många plantor inte blir livsdugliga, men det spelar liten roll. Plantor som misslyckas kan man slänga på komposten. Den typ av avel kan inte av djurskyddsskäl användas för husdjur. Det skulle innebära ett orimligt antal sjuka och defekta individer som drabbas av onödigt lidande. Dessutom är enskilda djur alltid oerhört mycket dyrare än enskilda växtplantor så kostnaden skulle bli orimlig.
Det är en myt att defekt- och sjukdomsanlag
skulle ansamlas av sig själva om man fortsätter korsning i flera
generationer. Skadliga anlag är alltid självrensande i populationer
som står under naturligt urval. Det som händer är således
bara att man får ett mycket oförutsägbart och varierande
resultat. Rasavelns egentliga fördel över korsningsavel är
just att man bara genom avel i raser med rimlig säkerhet kan förutsäga
hur avkomman kommer att se ut, vilken storlek och andra egenskaper den
kommer att få. Den förutsägbarheten är egentligen
det enda, men tillräckliga, skälet för rasavel och den
grund på vilken alla kennelklubbar bygger sin verksamhet. Problemet
med rasavel är att uppfödare av hundar och andra djur inte kunnat
låta bli långtgående inavel, något som är
skadligt för alla djur.
Med vänliga hälsningar / Per-Erik |
Så var den myten avslöjad! Stort tack till Per-Erik som tog
sig tid att svara. Besök också sidan Genetica för mer info om genetik och avel med i första hand hund och andra sällskapsdjur. Se också programmet "Ett
renrasigt helvete" från Dokument utifrån. Det finns
tillgängligt på internet t.o.m. 5 april. |