FUNDERINGAR KRING "ADOPTION"

 
 
OBS! DESSA SIDOR ÄR INAKTUELLA (2003) MEN LÄS DEM GÄRNA ÄNDÅ!
SKK ger tillsammans med Friskies Sverige AB och Idé&Media, ICAförlaget AB, ut SVENSKA HUNDTIDNINGEN.
Tidningen har i sitt senaste nummer 1/2002 en "blänkare" om vad som kommer i nästa nummer. Här nedan följer texten i citat.
 
Hundadoption - till glädje för vem?
Det skrivs mycket om människor som tycker att de gör en god gärning när de tar hem en okänd hund från till exempel Spanien eller Grekland. Frågan är bara vem den goda gärningen är till glädje för - dem själva eller hundarna?
Hundens bakgrundsförhållanden - vad vet man om dem? Kommer hunden rent av från ett land utanför EU och borde därmed sitta i karantän? Hur gammal är hunden? Vilka sjukdomar har den haft? Är det ingen som tar hand om den och far den verkligen illa i den miljö där den vistas? Det finns exempel på hundar med latenta sjukdomar som brutit ut på grund av den stress hundarna utsatts för genom att flyttas till en helt ny och okänd miljö i ett annat land. Vad är det man utsätter hunden för när man tar den från spanska solkusten? Man fångar in en hund som strövat fritt i hela sitt liv. Man tar den till veterinären, vaccinerar den, id-märker den, avmaskar den och utsätter den för olika undersökningar. Och inte bara en gång, utan flera. Därefter fraktar man hunden i en bur i bagagerummet på ett flygplan under ca fyra timmar. Väl framme i Sverige ska hunden vänja sig vid människor, gå i koppel, vistas inomhus och i största allmänhet leva ett helt annat liv än i Spanien.
Är detta verkligen det bästa sättet att hjälpa dessa hundar? Eller tillfredställer man sina hjälpande och vårdande instinkter? I nästa nummer av Svenska Hundtidningen går vi närmare in på vad det innebär att "adoptera gathundar".


 

Vi är intresserade av att veta vad DU tycker!

1. Varför hjälper man någon annan?

2. Är det fel att känna tillfredsställelse över att hjälpa?

3. Tycker Du att det är viktigt att "välja sida" när det gäller att hjälpa?
Ex. vis. Barn / Hund
Rasrena hundar / Blandraser
Svenska hundar / Utländska hundar
Katt / Hund
Eller kan man känna för flera grupper samtidigt?

4. Tycker Du att det är värre att utsätta en hund från ett utländskt hundstall för flygresa och veterinärundersökningar jämfört med att utsätta en svenskfödd hund för detta?

5. Du som själv adopterat eller känner en "adopterad" hund: Hur upplever Du att hunden klarat av sin nya situation?

Fundera igenom dessa frågeställningar och maila Dina svar och/eller andra funderingar till någon av oss i CHANS!
Även Du som inte är medlem är naturligtvis välkommen att höra av Dig, vi vill ha så många synpunkter som möjligt.

Ordförande, Sabina Hellberg

Sekreterare, Ingrid Sunding

Registrator, Lennart Marcko

Nästa sida>>>