FÖRSÖKSDJUR
 

Blotta ordet FÖRSÖKSDJUR får det nog att gå kalla kårar längs ryggen på de flesta av oss som bryr oss om djur. Det är lätt att blåsa upp en hysteri och då det gäller otrevliga och hemska saker, har många människor en tendens att tro det värsta och tänker inte efter innan de dras med. Lite fakta angående försöksdjur i Sverige ska därför redovisas.
Vad vi vet har hela nord- och västeuropa liknande regler. Bland annat finns i EU direktiv nr 86/609/EEC i article 21 stadgat att man i djurförsök endast får använda djur som är uppfödda till försöksdjur.
Att hemlösa djur som samlats ihop på "dog-pounds" skulle säljas som försöksdjur torde inte förekomma i Västeuropa p. g. a. dessa regler om destinationsuppfödning.

I Sverige gäller Djurskyddslagen 19 §:

   

19 § Djur får användas för vetenskaplig forskning eller undervisning, sjukdomsdiagnos, framställning av läkemedel eller kemiska produkter eller för andra jämförliga ändamål endast under förutsättning

1. att det syfte som avses med verksamheten inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod utan användning av djur,

2. att verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt, och

3. att det vid verksamheten inte används andra djur än sådana
som fötts upp för ändamålet. Lag (1998:56).

19 a § För att djur skall få användas för ändamål som avses i19 § eller få födas upp, förvaras eller tillhandahållas för en sådan användning fordras tillstånd av regeringen, eller om regeringen bestämmer det, Jordbruksverket. Ett tillstånd får återkallas.

Vid tillståndsprövningen skall särskild hänsyn tas till om den sökande kan anses lämplig att bedriva verksamheten och om de anläggningar i vilka verksamheten skall bedrivas är lämpliga från djurskyddssynpunkt.

Vid prövningen av tillstånd till uppfödning av försöksdjur skall hänsyn också tas till behovet av sådana djur.
Lag (1998:56).

 
<<<<föregående sida

nästa sida>>>>