Till:
Jordbruksverket och dess arbetsgrupp avseende insmuggling av hundar

Jag läser med intresse att jordbruksverket haft ett "seminarium" om problemet med insmugglade hundar. Det är mycket bra att detta tas upp på allvar.

CHANS - CHarity for ANimals Society - är en av de föreningar / verksamheter som importerar hundar av djurskyddsskäl, dock i mycket liten skala. Vi har aldrig lagt tyngdpunkten på import av hundar utan tror mer på upplysning och information för att påverka djurens situation till det bättre.
De som importerar före detta hemlösa hundar för placering i hem Sverige har förmodligen olika ambitionsnivåer och vi känner inte till alla. Men rent generellt kan man konstatera att dessa ofta i media blivit beskyllda för att dra hit otrevliga sjukdomar och ofta rent av jämställs med dem som smugglar in hundar i strid mot alla regler.
Det är orättvist då alla som vi känner till och som arbetar öppet, följer lagar och regler och dessutom utför extra hälsotester av hundarna, tester som inte föreskrivs i någon lag. Även vaccinationer utöver lagkravet görs.

CHANS har flera gånger spridit information om risken med smuggling av djur. Vi har bland annat på mässor och vid andra tillfällen spridit SVA / jordbruksverkets broschyr om dvärgbandmask. Dessutom finns information på hemsidan www.chanshund.com.
Vi har ofta uppfattat det som att det "etablerade hundsverige" helt inriktat sig på att stoppa den lagliga importen av blandrashundar istället för att försöka stoppa den verkligt farliga smugglingen av helt okontrollerade hundar. Vad vi förstår är det mycket på grund av modet i att ha dvärghundsraser, som smugglingen ökat på senaste tiden. Även modet att ha helkuperade hundar av vissa raser verkar vara en grogrund för smuggling, då hundarna av djurskyddsskäl inte får kuperas i Sverige, men gärna premieras på utställningar, vilket ger status att äga en sådan hund. Till vår kännedom har kommit ex.vis att kuperade rottweilervalpar, insmugglade från Polen sålts norr om Stockholm.

I alla fall så är det mycket bra att smugglingsproblemet tas upp på ett seriöst sätt.

Ingen har frågat efter våra åsikter men eftersom vi har en del erfarenheter av import vill vi gärna bidra med vad vi i CHANS tycker.

  • Det är bra att Sverige har stränga importregler och det är mycket viktigt att gränskontrollen är effektiv.
  • Rabiestestet är bra, dock kanske tiden just 120 dagar kan diskuteras. (Kanske kan en ändring till ex.vis 60 dagar göra att frestelsen att smuggla inte blir lika stor. Vi känner inte till något vetenskapligt medicinskt belägg för att just 120 dagar är nödvändigt, men det kanske finns. Jämför även Englands importregler avseende rabiesvaccin och -test)
  • Avmaskning mot dvärgbandmask ska självklart vara kvar och gärna kompletteras med en avmaskning även efter ankomst till Sverige. Gärna kombinerat med krav på upplockning av avföring under ex.vis. 2 veckor. (CHANS praktiserar det på importhundar för att vara extra säkra.)
  • Inför krav på vaccinering mot valpsjuka.
  • Inför krav på vaccinering mot parvo.
  • Inför krav på vaccinering mot leptospiros.

Valpsjuka och parvo kan normalt inte drabba människor, men för hundarnas skull bör det vara vaccinationskrav.
Leptospiros och parvo finns i många olika "stammar" och det kan därför vara svårt med ett heltäckande vaccin, men det skadar aldrig att vaccinera även om båda sjukdomarna finns i Sverige.

Leptospiros är vanligt på Brittiska öarna, vilka ofta uppfattas som ofarliga eftersom de är rabiesfria, men krav på vaccinering mot leptospiros bör införas för hundar därifrån.

Vi anser också att det, då det gäller informationsspridning, är mycket viktigt att inte bara i svepande ordalag tala om "farliga smittor från Medelhavsområdet" som man ofta gör. Rävens dvärgbandmask, som vi ser som det största och mest realistiska hotet, är mycket, för att inte säga mest, utbredd runt alperna. Det är mycket viktigt att få in det i folks medvetande eftersom det landskapet påminner mer om Sveriges och därför inte alls upplevs att kunna innehålla något farligt. Dessutom är det närmre och lättare att företa resor dit med bil, lättare att ta med hund spontant.

Att stoppa all insmuggling av hundar är nog en omöjlighet eftersom det finns mycket pengar att tjäna på framförallt rashundar, även om de inte alltid har stamtavla. Det verkar som om många hundar kommer från öststater som faktiskt, till skillnad från Medelhavsländerna, kan ha stora rabiesproblem. Därför kanske rabiesvaccinering bör rekommenderas även för svenska hundar?

Vi är också övertygade om att man gör ett misstag då man inriktar sig på att stoppa och misstänkliggöra de etablerade djurskyddsföreningar/verksamheter som arbetar ideellt med att importera hundar. De verksamheter som sker öppet och följer alla regler utgör inte något hot. Motarbetas de för mycket kommer ljusskygga verksamheter att dyka upp istället, då intresset för att ta emot dessa hundar är mycket stort. Om import börjar ske av kommersiella intressen istället för ideellt finns självklart risk för att annat än hundarnas bästa blir det viktigaste.

Detta var lite synpunkter från CHANS!
Vi hoppas att den nya arbetsgruppens arbete kommer att gå bra och att man kommer att klara av att arbeta fördomsfritt och med alla hundars - både renrasiga och andra - bästa som mål. Vi hoppas även att hundarnas välbefinnande kommer att prioriteras framför kommersiella intressen hos "näringen".

Med vänliga hälsningar


Ingrid Sunding
Ordförande CHANS
Ingrid@chanshund.com

www.chanshund.com

<<<Tillbaka