HUR KONTROLLERAS HUNDARNA SOM ERBJUDS FÖR ADOPTION I SVERIGE?

CHANS har sedan föreningen startades testat hundarna mot leishmania förutom de åtgärder lagen kräver. Redan 29 mars 2001 beslutades om ytterligare tester. Alla hundar ankomna efter detta datum har testats mot, förutom leishmania, även babesios, erlichia (ev. infekterad hund behandlas) och hjärtmask. Att hundarna testas innebär ingen total garanti för att de inte bär på parasiten. Garantier mot allt kan sällan ges då det gäller levande varelser och för leishmania gäller en period om upp till några månader mellan infektionstillfället och då parasiten ger utslag i test. Hunden kan även bli biten och infekterad just före avresan. Att testa minskar ändå riskerna att en infekterad hund kommer betydligt. De hundar som väljs ut för adoption skyddas sedan mot fästingar och myggor med de medel som finns.
Alla hundar som kommit från SOS de senaste 3 åren är testade mot leishmania före avfärd till Sverige. På Noah's Ark har myndigheterna testat hundarna och ibland tvångsavlivat infekterade hundar. Under år 2001 ombesörjde vi själv, självklart via veterinär, ytterligare testning av de hundar som skulle till Sverige.
Enligt uppgifterna i rapport har det kommit 500 s. k. "hittehundar" till Sverige. Av dessa var 8 stycken infekterade av någon blodparasit. I de 500 ingår förmodligen även hundar som inte testats mot någon sjukdom alls.

LEISHMANIA

Den sjukdom som det fokuserades på i rapport är leishmania. Självklart är det en tragedi för ägaren av den hund som drabbas (det är det ju oavsett sjukdom) men enligt veterinär medicinsk expertis på SVA finns det ingen risk att det ska spridas vidare till andra hundar annat än via blodsmitta i extrema fall.
Citat från SVAs hemsida: Smittan överförs mellan hundar och från hundar till människa via sandmyggor (Phlebotomus-arter) som är mest aktiv på kvällar och nätter. Sjukdomen sprids inte vidare i Sverige, eftersom de smittspridande sandmyggorna inte kan fortleva i vårt klimat.

Ytterligare citat från SVAs hemsida: direkt smitta från hund till människa är extremt ovanlig. Direkt kontakt med injektionsnålar, blod, öppna sår eller sårvätska från infekterade hundar bör dock för säkerhets skull undvikas. Risken för smittspridning direkt från hund till hund är också i det närmaste obefintlig.
Hela texten finns på http://www.sva.se/dokument/stdmall.html?id=439

"Bromsmediciner" finns och i vissa länder, dock ej i Sverige, finns enligt uppgift från veterinärer i Grekland, tillåtna mediciner som botar sjukdomen. Dock förekommer biverkningar och det är dyrt.
Människan kan självklart också bli biten av sandmyggan utomlands. En normalfrisk människa insjuknar inte men små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas.
Hur många människor tänker ens på risken att de själv ska smittas då de är utomlands?

VILKA HUNDAR KAN SMITTAS AV PARASITER?

Svar: ALLA hundar kan bli bitna av fästingar och sandmyggor och således infekteras! Det gäller även svenska hundar som reser utomlands på semester, utställning, för parning eller av andra orsaker. En stamtavla skyddar tyvärr inte. Därför är det mycket viktigt att noga tänka igenom om hunden verkligen ska följa med. I så fall måste den skyddas med antifästingmedel och hållas inne på nätter och helst kvällar, då sandmyggan är mest aktiv. Numera finns även halsband som ger gott skydd mot sandmyggan.
Tro inte att detta är något som kan drabba enbart hundar födda utomlands eller blandraser.
Enligt veterinären på Kreta är ca 30 % av hundarna motståndskraftiga mot smittan och bryter ned parasiten själv även om de blir bitna.

<<<Tillbaka

Nästa sida>>>